(Reiskan ikä 5½ kk)

Eilen tehtiin ensimmäinen ruutuunlähettämisharjoitus Reiskan kanssa. Saatiin ainakin 10-15 toistoa, ja onnistuneesti meni siihen nähden, että ensimmäistä kertaa harjoiteltiin. Olen päättänyt käyttää ns. kontaktialustaa ruudun opetuksessa, eli leikkasin räsymatosta sopivan kokoisen neliön mallisen pätkän. Tämä matto sitten laitetaan ruutumerkkien keskelle.

Nyt ekassa treenissä asetin ruutumerkit  1 m etäisyydelle toisistaan, eli ruudun koko 1 x1 m. Tästä sitä vähitellen aletaan suurentaa, kunnes koko on sen 3 x 3 m (koestandardi). Käytettiin avustajaa, joka kävi aina laittamassa herkkupalan ruudun /maton keskelle, ja poistui takavasemmalle, ja sitten lähetin Reiskan ruutuun aluksi 5 m päästä, ja lopussa n. 10 m päästä käskyllä "ruutuun". Avustajan ansiosta saatiin tehtyä toistoja tiheään peränjälkeen, eli aina koiran mentyä ruutuun ja syötyä herkun, kehuin ja kuljetin pois paikalta, jolla välin avustaja kävi laittamassa uuden makupalan matolle. Lähetin Reiskaa eri suunnista ja vähän vaihtelevilta etäisyyksiltä ruutuun, jotta se vähitellen alkaisi saada hajua siitä, että pitää suunnistaa noiden merkkien mukaan.

Luonnollisesti aluksi koira meni vähän kaarrellen ja kierrellen ruutuun, kun etsi makupaloja myös sen ympäriltä. Mutta loppupuolella se alkoi jo hoksata suunnistaa suoraan matolle.