...otsikossa lyhykäisyydessään viime viikkojen kuulumiset, joita onkin aika paljon. Kevään tullen on niin mukava liikkua ulkona ja keksiä koirien kanssa yhteistä tekemistä. Nyt on vielä ollut toukokuussa aivan upeat säät, lämmintä ja aurinkoista monena päivänä.

Hienoimpana saavutuksena pidän BH-kokeen suorittamista, koska aiemmin ei Suomessa ole yksikään tiibetinterrieri kyseistä koetta läpäissyt. Koe meni hyvin, seuraamisista molemmista arvosanaksi Erinomainen, paikallaolosta myös erinomainen, liikkeestä istuminen puutteellinen (jäi seisomaan, mutta liikkeen valmisteleva osuus ja loppuosa onnistuivat hyvin), liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo Erittäin hyvä. Kaupunkiosuus meni rauhalliselta Reiskalta helposti läpi.

VIDEO BH-KOKEEN TOTTIS-OSUUDESTA:

Lisäksi ollaan oltu pitkästä aikaa agilitykisoissa: Lauantaina 16.4. Lohjalla kisattiin kaksi starttia, joista ratavirheet 0 ja 5, mutta aikavirheitä tuli sen verran, että ihanneaika ei alittunut. Reiskan meno oli rauhallista, mikä ei ollut ihme kun edellisenä iltana oltiin tehty pitkä lenkki ja oltu vielä klo 21 maissa epävirallisissa agilitykisoissa. ;) Ensi kerralla sitten pidetään lepoa kisoja edeltävä ilta, niin eiköhän se vauhtikin lisåäänny.

VIDEOT AGILITYKISOISTA 16.4.11:

http://www.youtube.com/user/EmpereurResolu#p/a/u/2/xJTUe5tAkdk

http://www.youtube.com/user/EmpereurResolu#p/u/3/fmzGs51Rc5Y

Reiska suoritti tässä alkukeväästä myös HePeKo:n (Helsingin pelastuskoira yhdistyksen) alkutestin, ja pääsi aloittamaan pelastuskoirien raunio- ja etsintätreenit tämän viikon maanantaina 9.5. Reiskan ensimmäiset rauniotreenit menivät vallan mainiosti, kun ottaa huomioon että paikka oli Reiskalle täysin uusi, samoin kaikki piilot. Reiska oli heti jyvällä siitä, mitä piti tehdä, ja lähti aktiivisesti etsimään maalimiehiä ollen melkeinpä liiankin itsenäinen, eli ei meinannut malttaa välillä tulla kutsusta minun luo, vaan olisi jatkanut etsintöjä heti seuraavalle maalimiehelle ilman pientäkään taukoa.

Kiintoisaa oli nähdä, että Reiska meni täysin arkailematta sisään pimeisiin piiloihin, esim. vajaan jonka perimmäisessä nurkassa oli maalimies. Se myös liikkui päämäärätietoisesti ja pelottomasti kivikasojen ym esteiden ylitse. Haukutusta maalimiehillä on tehty joskus ihan satunnaisesti Miskan haku-treenien yhteydessä, viimeksi yli vuosi sitten. Haukku tulee sen vuoksi Reiskalta nyt luonnostaan, se muistaa kyllä, että kannatti haukkua maalimiehellä jos haluaa herkkuja. Tietyt asiat iskostuvat ihmeellisen hyvin pienen tiibetinterrierin päähän. Niinpä otettiinkin nyt heti ekoissa rauniotreeneissä Reiskalle haukku mukaan, koska se tarjoaa sitä itse. Yleensähän haku- ja etsintätreeneissä mennään pitkään suorapalkalla eli koiran ei tarvitse alkuun haukkua tai ilmaista muuten maalimiestä, tarkoituksena alussa on motivoida koiraa etsimään, ja ilmaisu otetaan mukaan vasta sitten kun koiran motivaatio etsiä maalimiehiä on riittävän hyvä.

Jatkossa aion ottaa Reiskalle rauniotreeneihin mukaan pillin käytön, eli pilli toimisi luoksetulokutsuna. Reiskalle se toimii varmasti paremmin, koska yleensäkin Reiskalla kaikenlaiset selkeät ja suoraviivaiset ohjeet ovat helpoimpia noudattaa, ja se ehdollistuu nopeasti kaikenlaiseen mistä vain (ruoka)palkkaa tulee.

Jälkeä olen nyt myös ottanut ihan aktivointimielessä sekä sen vuoksi, että itseäni kiinnostaa, miten koira oppii jäljestämään ja on mielestäni jännittävää seurata koiraa nenänkäyttötyössään. Lisäksi useimmat koirat nauttivat siitä, kun saavat tehdä nenänkäyttöä vaativia temppuja, mistä saa vieläpä herkkuja palkaksi.

Reiskan kanssahan on tehty joskus 3 vuotta sitten kesällä verijälkeä, ihan muutama jälki vain. Tuolloin se innostui alusta pitäen kovasti jäljestämisestä, ja nyt jotenkin, ehkä ihan luontaisen ahneutensakin vuoksi, taas tajusi ensimmäisestä jäljestä alkaen, mitä pitää tehdä ja mitä ollaan lähdössä tekemään (eli nyt siis tehtiin tavallista "makkarajälkeä" tavoitteena pk-jälki-tyyppinen suoritus koulutuksellisesti, eli ei verijälkeä, joka olisi taas MEJÄ-laji). Mielenkiintoista on nähdä, miten aikuinen koira tietyissä asioissa oppii ja hoksaa kaiken kuin itsestään, eli koulutuskin on vähän erilaista kuin pennun koulutus. Jotenkin voidaan edetä välillä aika rivakastikin ainakin alkuvaiheessa, sitten on tietysti kohtia joita ehkä aikuisen koiran kanssa on keskityttävä hiomaan tarkemmin kuin pennun tai nuoren koiran kanssa.

Reiskalle olen tehnyt jälkeä nyt seuraavasti:

La 7.5. 2 x 200 askelta, nurmi, joka askeleella makkara/kuivamuonapapana. Tuulen suunta myötätuuli jäljen alusta loppuun päin (näin aina ellei erikseen mainita poikkeavaa tuulensuuntaa). Jälkien ikä (kuinka kauan annettu vanheta ennen kuin lähdetty ajamaan jälki koiran kanssa):  1 h ja 2 h. Reiska etenee yleensä jäljellä varsin rauhallisesti ja maltillisesti eikä sillä ole kiirettä minnekään, mikä on erittäin hyvä asia näin etenkin alkuvaiheessa, kun koiran on opittava alusta asti tekemään jälki tarkasti ja kiirehtimättä. Vauhti kyllä sitten tulee jatkossa kun sen aika on.

Su 8.5.  1 x 200 askelta, nurmi, + 1 x 50 askelta, nurmi, jälkien ikä 1½ h. Toiselta jäljistä oli varis käynyt syömässä kaikki papanat (joka askelelta) eli Reiska ei saanut yhtään palkkaa jäljen päältä, silti se jäljesti hienosti ja tarkasti loppuun asti, nenä koko ajan maassa. Myös loppupalkka (ruokarasia) oli kadonnut (lintu vienyt rasian nokassaan??), eikä minulla ollut mukana mitään ruokaa millä olisin voinut palkata Reiskan jäljestyksestä. Tästä huolimatta kun ajettiin heti perään lyhyt n. 50 askelen jälki (onneksi minulla oli valmiiksi "varajälki" tehtynä lähelle), Reiska lähti taas motivoituneena (= ei siis masentunut tai turhautunut siitä, että edelliseltä jäljeltä ei saanut mitään palkkaa), ja jäljesti toisen jäljen hienosti loppuun asti ja saikin siitä sitten superkehut ja palkan. :) 

Ke 11.5. 1 x 130 askelta, luonnonniittypohja (kuivaa heinää, nokkosentaimia, ruohikkoa, pohja aika pehmeää multa/savimaata). Jäljen ikä 20 min.

Pyrin jatkossakin kirjaamaan kaikki tehdyt jäljet ylös, jotta voidaan seurata koiran kehittymistä ja suunnitella sopivia harjoitteita.