Viimepäivinä on tuottanut hiukan päänvaivaa se, että pitkän ja vähätreenisen talven jäljiltä olen ilmeisesti haukannut Reiskan kanssa liian suuren palan ainakin ruutu-harjoitusten kanssa... Juuri nyt ei nimittäin näytä kovinkaan lupaavalta TOKOn ruutu-liikkeen suhteen.

Ihan uutena ongelmana on tullut nyt sellaista, että kun lähetän Reiskan ruutuun, se ei enää mene ruudun keskiosaan ja itsenäisesti pysähdy siellä main, vaan käy niin, että

a) se menee ruutuun ja kun huudan "seis", niin lähtee tulemaan minua kohti n. pari metriä ennen kuin pysähtyy -> ei ole enää ruudussa siinä vaiheessa. Sen jälkeen kun sanon uudestaan käskyn "ruutu" Reiska saattaa lähteä haahuilemaan lähestulkoon mihin tahansa suuntaan, eli se on nyt aika epävarma siitä, mitä sen pitäisi oikeastaan tehdä...

tai..

b) Lähtee jonnekin "sinnepäin" eikä mene ruutuun ollenkaan, matkalla "unohtaa" mitä oli tekemässä ja alkaa esim. etsiä maasta olisiko jotain noudettavaa tai etsittävää, välillä jopa on lähtenyt siihen moodiin, että "pitiköhän tässä nyt etsiä maalimies" eli etsiikin ihmistä ja lähtee ilmaisemaan jos "löytää" jonkun lähistöltä :P No maalimiehen etsintään erehtymistä ei sentään ole tapahtunut kuin ehkä kerran, mutta tosiaan nyt on Reiskalla puurot ja vellit sekaisin ruudun suhteen, ja ihan siitä syystä tietysti, että minä olen tehnyt virheen nyt vaatiessani siltä liian vaikeita suorituksia pitkän tauon jälkeen.

Ongelma alkoi siitä, että pari treeniä meni pieleen, eli Reiska lähti hakoteille alun perinkin lähetyksen jälkeen, ja sen jälkeen itse käskytin sitä turhan kovalla äänensävyllä (ihan turhaan, koska eihän se ole koiran vika, jos  minä en ole sille opettanut jotakin asiaa riittävän selkeästi ja vaadin liikaa). Reiska ei helposti paineistu tai mene lukkoon, mutta tällä kertaa painostin sitä kyllä liikaa tilanteessa, jossa se ei oikeasti enää tiennyt mitä siltä haluttiin; seurasi siis sijaistoimintoja kuten vinkumista, erilaisten temppujen yrittämistä jne, kun minä ohjaajana vain toistin äkäisenä "ruutu"-käskyä...  Tässä siis esimerkki epäonnistuneesta harjoituksesta. :P Tuollaisen oman ei-niin-järkevän toiminnan jälkeen harmittaa hirveästi, kun ei ole ollut koiraa kohtaan ollenkaan reilu, vaan vaatinut siltä liikaa. Noh, Reiska on onneksi sellainen, että haluaa yrittää heti uudestaan - tällaisen epännistumisenkin jälkeen - jos sillä on yhtään hajua, että mitä ollaan tekemässä, ja sitten tehtiin toki lopuksi muutama helppo treeni jossa Reiskalla oli  mahdollisuus onnistua ja sain palkattua sen. Tärkeintä on, että koiralle jää AINA treeneistä iloinen viimeinen mielikuva. Täytyy myöntää, että aina ei ole helppoa kehua ja palkata koiraa aidon iloisesti tilanteessa, jossa itseä harmittaa - mutta koiraa kohtaan sen harmistuksen ei pitäisi antaa näkyä. Ne omat harmin tunteet voi sitten purkaa treenin jälkeen jollain rakentavalla tavalla.

RATKAISUEHDOTUS RUUTUONGELMAAN: Olen huomannut sellaista samanlaista ongelmaa, että koira käy ruudussa, saa "seis" käskyn, mutta sen jälkeen lähtee "valumaan" kohti ohjaajaa pois ruudusta TAI sitten pysähtyy jo ennen ruutua jääden ruudun ulkopuolelle -  muillakin koirakoilla, ja luulen, että minulla on pieni aavistus siitä, miksi niin käy. Aikaisemmin nimittäin palkkasin Reiskan aina säntillisesti ruudussa, eli Reiskan piti odottaa ruudussa kun juoksen sen luo ja annan palkan, ja em. ongelmaa ei ollut esiintynyt. Nyt sitten viimeaikoina talvella olen alkanut tehdä niin, että heitän sille ruutuun palkan, jolloin se jotenkin odottaa sitä heitettyä palkkaa, ja lähtee liikkeelle jo valmiiksi saadakseen palkan kiinni. Toinen syy on se, että aiemmin käskin Reiskan ruudussa suoraan maahan, nyt olen yrittänyt pysäyttää sen ensin seisomaan ja sitten vasta maahan. Seisoma-asennosta on luonnollisesti helpompi ottaa muutama askel suuntaan tai toiseen kuin makuuasennosta.

Jatkossa siis aion tehdä niin, että palkkaan Reiskan vanhaan tapaani pääasiallisesti suoraan ruutuun eli menen sen luo antamaan palkan. Yritän myös erikseen harjoitella "seis" pysäytystä, josta ei saisi liikkua käskyn jälkeen mihinkään suuntaan. Lisäksi pitää palata siinä muutama askel taaksepäin ruudun treenauksessa, että ruutuun laitetaan välillä palkka, tai kosketusalusta, jotta koiralla on ruutuun kovempi veto ja se menee perille asti, eikä pysähdy ennen ruutua katsomaan minua ja odottamaan lisäohjeita.

Toisin sanoen yritän nyt saada liikkeen siihen kuosiin, että Reiska juoksisi aina ruutuun saakka ja mielellään itsenäisesti pysähtyisi siellä seisomaan, tai sitten huudan sille "seis" kun se on ruudun keskellä, ja sen jälkeen joko suoraan palkka seiso-asennosta tai sitten "maahan" ja palkkaus ruutuun. Mutta jatkossa en aio ikinä kutsua Reiskaa ruudusta, ainakaan seisoma-asennosta lähetyksen jälkeen, koska siitä saattaa seurata edellä kuvattuja ongelmia.