Talven aikana olemme käyneet aivan muutaman kerran ohjatuissa TOKO-treeneissä Koirakoulu Kompassin valmennusryhmässä. Siellä ollaan Reiskan kanssa käyty harvakseltaan, kun aikaa on muilta harrastuksilta liiennyt, jo muutaman vuoden ajan. Vaikka monia asioita voi treenata ihan itsekseen, niin välillä on hyötyä siitä, että joku vähän katsoo mitä hiottavaa osasuorituksissa on. Itse kun ei kaikkea huomaa.

Joitakin liikkeitä, kuten tunnistusnoutoa, on yksin vaikeaa/ mahdotonta treenata, kun tunnistusnoutokapuloihin ei saisi ohjaaja itse koskea ollenkaan, kun koko liikkeen ideana on että koira noutaa sen yhden ja ainoan puisen pikkukapulan, joka on ollut 10 sekunnin ajan ohjaajan kädessä, viiden (5) muun kapulan joukosta.

Kokeessa tunnistusnoutokapulat asetetaan joko ympyrään tai vaakasuoraan riviin, 10 metrin päähän koirakosta. Ohjaaja ei saa nähdä, mihin järjestykseen kapulat tulevat eli ei voi "neuvoa" koiraa siinä, mikä on oikea, oma kapula.

Tunnistusnoudossa ongelmana on meillä se, että Reiska pureskelee kapulaa jonkin verran, vaikka olen yrittänyt erikseen harjoitella kapulan kantamista ja pitelemistä purematta. Hankaluutta tuottaa kuitenkin se, että pureskelua tulee nimenomaan liittyen siihen, että Reiska joutuu ensin tekemään nenätyötä, eli se ikään kuin purkaa nenätyöskentelyn tuottaman pienen paineistumisen ja keskittymisen puremalla kapulaa matkalla tuodessaan sitä minulle. Kokeessa kapulaa ei saisi pureskella, eli lähtee pistevähennyksiä. Muuten tunnistusnouto sujuu kohtuullisesti.

Ruutuun lähettämisliikkeen uskoisin olevan ihan kunnossa, kunhan nyt saadaan toistoja enemmän, talvella on jäänyt treenailut pelkästään ohjattuihin treeneihin. Aiemmin ruutu on ollut Reiskalla suht vahva liike, mutta huomaa että nyt on treenin puutetta, kun siinä on pientä säätämistä.

Kaukokäskyjä (istu-maahan-seiso) on harjoiteltu enemmän  kuin ehkä mitään muuta TOKO-liikettä, johtuen siitä että se on erityisen haasteellinen liike meille, kun koira ei saisi asennonvaihdoissa liikkua ollenkaan eteen- tai taakse päin. Alan vihdoin olla melko tyytyväinen liikkeeseen, eli harjoittelu alkaa tuottaa tulosta.

Myös toki ihan perusjuttuja on hyvä muistaa harjoitella ennen ensimmäiseen voittajaluokan kokeeseen menoa. Näitä mm. suora perusasento vieressä, nopeat asennonvaihdokset vieressä (esim. maahanmeno, joka on jättöasentona useammassakin voittajaluokan liikkeessä), liikkeestä istuminen nopeasti, jne.

Tässä vielä muistiin palautuksena TOKO:n voittajaluokan kaikki liikkeet siinä järjestyksessä, jossa ovat kokeessakin:

1. Paikallamakuu (4 min, ohjaaja näkösuojassa)

2. Seuraaminen taluttimetta (sisältää myös sivuaskeleita, paikallaan kääntymisiä jne)

3. Istuminen seuraamisen yhteydessä (ohjaaja jatkaa matkaa, koira pysähtyy nopeasti istumaan)

4. Luoksetulo (jossa pysäytykset seiso ja maahan)

5. Lähettäminen ruutuun ja luoksetulo

6. Noutaminen esteen yli hypäten

7. Metalliesineen nouto

8. Tunnistusnouto

9. Kauko-ohjaus