tokokuva2-normal.jpg

(Reiskan ikä:  4 v)

Listaan tähän vähän niitä asioita, mitä nyt talven ja kevään aikana on tarkoitus erityisesti harjoitella. Kesällä voi sitten katsoa, miten on tavoitteissa onnistuttu.

1) Ruutuun lähettäminen: Tavoitteet: a) oikeiden suuntien hahmottaminen (Reiska oppisi katsomaan suoraan eteenpäin ennen lähettämistä), b) oikean mielikuvan (oikeasta suoritustavasta) vahvistaminen ja c) onnistuminen erilaisissa paikoissa ja ympäristössä => treeniä mahdollisimman monissa eri paikoissa.

Harjoittelun tavoitteena on siis saada koira ennen lähetystä (kun sitä ei saa suunnata ja "hetsata" mitenkään ruutua kohti kisoissa) hakemaan katseella ruutu. Tähän olen yleensä käyttänyt kuiskausta "ruutu", jolloin Reiska tietää että kohta seuraa lähetyskäsky, eli sen on helpompi orientoitua liikkeeseen. Koirakoulu Kompassin ohjaaja ehdotti, että sanoisinkin jatkossa "Missä ruutu" ennen lähettämistä, ja sitten kun koira katsoo oikeaan suuntaan, voin sanoa sille "hyvä/ hyvin!" jolloin tavallaan annan sille merkin siitä, että se on lähdössä oikeaan suuntaan.

Reiskalla kuten monilla muillakin "tukkakoirilla" (esim. meidän treeniryhmän bobtaililla sekä aiemmalla tiibetinterrierilläni) on ehkä aavistuksen enemmän hankaluutta hahmottaa oikeita suuntia. Jotenkin näköaistin käyttäminen ja suuntien hahmottaminen on ainakin osalle pitkäkarvaisista ilmeisesti aavistuksen haastavampaa kuin esim. mudilleni Miskalle. Monesti kun se tukka (vaikka olisi kiinnikin pampulalla) jossain määrin roikkuu näkökentän sivuilla, niin ehkä tämä sitten häiritsee vähän näitä hahmottamisia ?

No, joka tapauksessa ongelma on tällä hetkellä se, että oikeaan suuntaan lähteminen Reiskalla ruutuunlähetysliikkeessä, voi olla sattumanvaraista sikäli, että jos alueella on muita merkkejä /esineitä kuin vain yhdet ruutumerkit 25 m päässä, niin Reiska yleensä lähtee siihen suuntaan (=sille merkille), jonka se sattuu havaitsemaan ensimmäisenä. Ja esim. TOKO-kisoissahan siellä kehässä/ kentällä on monia muitakin merkkejä kuin vain ruutu.

Lienee siis hyvä harjoitella myös sitä, että treenitilanteessa olisi näitä ns. ylimääräisiä merkkejä esim. oikealla ja vasemmalla, ja sitten ruutu aina suoraan edessäpäin.

2) Kaukokäskyt: (istu-maahan-seiso 20 m etäisyydeltä niin ettei koira saa liikkua eteen eikä taaksepäin ollenkaan asentoa vaihtaessaan). Tavoitteet: a) Seisomasta makuullemenon oikea tekniikka; eli koira laskee ensin etuosan (kyynärpäät ja rintakehän maahan) ja sitten vasta takapään. Eli ei niin, että istumisen kautta menee makuulle (koska tässä koira likkuu lähes ½ omaa mittaansa eteenpäin, kun tassut siirtyvät istuma-asennosta makuuasentoon). b) Etäisyyden lisääminen pikkuhiljaa kun teknisesti suoritus alkaa olla varma.

Tällä hetkellä teemme lähinnä sisätiloissa naksuttimen avulla runsaasti toistoja sisältävää tekniikkaharjoittelua seisaalta maahanmenossa. Naksulla merkkaan aina sitä sekunnin murto-osaa, jossa Reiskan etupää koskettaa maata seisaalta makuullemennessä. Koitan siis vahvistaa juuri sitä haasteellisinta osiota suorituksesta. Toistoja tehdään paljon, ja mahdollisimman usein, että liikkeen oikea suoritustapa menee koiralla "selkäytimeen" (lihasmuistiin) eikä se edes vahingossa lähde tekemään muulla tavalla sitä. Yleensä otan tällä hetkellä kaukokäskyjä lyhyen matkan 2-6 m päästä siten, että Reiska on korokkeella (pöydällä, sohvanreunalla tms) niin että etutassut ovat pöydän reunalla -> Näin Reiskalla ei ole edes mahdollisuutta liikkua ja hivuttautua eteenpäin asentoja vaihtaessa. Toisaalta korokealustan käyttö on ongelman kiertämistä, joten sen takia otetaan välillä taas ihan lattiallakin samanlaisia toistoja. tarkoituksena, että Reiska tajuaa, että ideana on olla liikkumatta minua kohti,oli liikkuminen mahdollista tai ei.

Lisää tavoitteita seuraa myöhemmin.